SPECIALISTISCHE TECHNIEKEN
NAGELREPARATIE
Nagelreparatie is een techniek waarbij de natuurlijke nagel geheel of gedeeltelijk wordt vervangen door een kunstnagel. De kunstnagel wordt door de pedicure gemaakt van gel of acryl. VoetZorg Stadskanaal werkt voornamelijk met de producten van NCM. Nagelreparatie kan worden ingezet voor het herstellen van afgebroken, gescheurde of gespleten nagels. Ook kan het worden gebruikt om ontbrekende nagelhoeken te herstellen, of om een nagel te corrigeren en te begeleiden tijdens de groei. Nagelreparatie kan worden toegepast bij de behandeling van ingroeiende nagels en schimmelnagels (zie 'Schimmelnagelbehandeling') en ter voorkoming van stootnagels (opzwelling van het nagelbed bij een extreem korte nagelplaat). Een gerepareerde nagel ziet er verzorgd en netjes uit en voelt heel natuurlijk aan. Er kan worden gekozen voor een natuurlijke uitstraling of een afwerking met gellak.
U krijgt mondelinge en schriftelijke informatie en advies mee over nagelreparatie.
ORTHESES
Een orthese is een op maat gemaakt hulpmiddel om druk en/of wrijving permanent te voorkomen of tegen te gaan. Een orthese wordt geplaatst tussen, op of onder tenen. Een wondje, likdoorn, of teen met een standsafwijking wordt drukvrij gelegd waardoor de pijn en schade kan worden verminderd of zelf helemaal kan verdwijnen. De orthese wordt in de praktijk direct op uw voet gemaakt. De orthese moet 24 uur uitharden, daarna komt u langs voor het passen van de orthese. U krijgt een mondelinge en schriftelijke instructie mee over het dragen en onderhouden van het hulpmiddel.
Een orthese kan worden gemaakt voor voetproblemen veroorzaakt door:
- (Weke) likdoorns op of tussen de tenen
- Hamertenen
- Klauwtenen
- Hallux valgus
- Hallux valgus met ruiterteen
ANTIDRUK - VILTTECHNIEK
Pijnlijke drukpunten onder en op de voeten kunnen drukvrij worden gelegd met anti-druktechniek. Het materiaal dat hiervoor wordt gebruikt is vilt. Antidruk - vilttechniek kan worden toegepast bij bijvoorbeeld drukplekken veroorzaakt door likdoorns, eeltvorming of een hallux valgus. Vilttechniek is een tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld in afwachting van een orthese of steunzool.
Voordat de druklocatie drukvrij wordt gelegd, wordt eerst het eelt of de likdoorn verwijderd. Door het drukvrij leggen kan de client weer pijnvrij lopen. De pijnlijke plek wordt ontlast, krijgt rust en kan daardoor beter herstellen.
Belangrijk: het vilt moet droog blijven. Douchen kan, gebruik een plastic zak met sok er omheen om de voet goed droog te houden. De viltpadding mag nooit langer dan een week blijven zitten.
Verwijderen het vilt na een voetbad of douche. Let op: trek het vilt er niet af, maar rol het rustig van de huid af.
U krijgt mondelinge en schriftelijke informatie en advies mee over de vilttechniek.
NAGELREGULATIE
Een ingroeiende nagel ontstaat door verkeerd of te kort knippen van de nagels. De nagel groeit in de nagelwal en geeft pijn. Om van de pijn af te komen worden de nagels nog korter geknipt. De nagel zal uiteindelijk ingroeien. Een ingegroeide nagel heeft ontstekingsverschijnselen. De teen is warm, rood, opgezet en pijnlijk. Vaak ontstaat er pusvorming. Een bezoek brengen aan de huisarts is dan noodzakelijk.
Als de nagel nog ingroeiend is (dus zonder ontstekingen) dan kan een nagelbeugel een oplossing zijn. Een nagelbeugel kan de nagel begeleiden naar de juiste stand (regulatie).
Een nagelbeugel is vaak ook een goede oplossing voor een te ronde (tunnel) nagel. Een nagelbeugel kan de druk van de nagel op de nagelwal weghalen. Vaak kan zelfs de vorm met een nagelbeugel gecorrigeerd worden.
VoetZorg Stadskanaal plaatst verschillende soorten nagelbeugels, afhankelijk van het probleem.
Na het plaatsen van een nagelbeugel
krijgt mondelinge en schriftelijke informatie en advies mee.
SCHIMMELNAGELBEHANDELING
Schimmelnagels (officieel mycosenagels, in de volksmond vaak 'kalknagels' genoemd) zijn een hardnekkig en vervelend voetenprobleem waar veel mensen, jong en oud, man en vrouw, last van hebben.
Mycosenagels zijn nagels die besmet zijn met een schimmelinfectie. Vaak begint de infectie aan het uiteinde van de nagel en trekt steeds verder de nagel in. Vaak verkleurt de nagel geel, groen, bruin of zwart en krijgt een brokkelige structuur door de schimmelgroei onder en in de nagelplaat.
Schimmels gedijen goed in een vochtige, nauwe en warme omgeving. Schoenen en sokken/kousen zijn dan ook ideale voedingsbodems voor schimmels.Een schimmelinfectie zorgt voor een verdikking van de nagel. De verdikte nagel kan drukklachten gaan geven.
Veel mensen vinden een aangedane schimmelnagel ziet er onaantrekkelijk uitzien en vermijden het dragen van sandalen of slippers. VoetZorg Stadskanaal biedt hiervoor een oplossing. De aangetaste schimmel wordt d.m.v. frezen verwijderd. Op de nagel wordt vervolgens een speciale gellaag, te weten Sculpture gel van NCM, aangebracht. De nagel kan een natuurlijk uiterlijk krijgen, maar een kleurtje behoort ook tot de mogelijkheden.
Om het schimmelprobleem tegen te gaan dient de client twee maal daags de nagel te sprayen met Solution Spray van HFL en in te masseren met Dadi Oil, een verzorgende nagelolie.
WRATBEHANDELING
Wratten worden veroorzaakt door een virus. Wratten kunnen op elke plek op de voet ontstaan. Meestal zijn ze te vinden onder de voet. Wratten zijn erg besmettelijk, vooral wanneer een wrat kapot is gekrabd. Knip, snijd of peuter daarom nooit zelf aan wratten!
Een wrat ziet er bloemkoolachtig uit en is te herkennen aan kleine zwarte stipjes in de bloemkoolachtige structuur. Deze stipjes zijn kleine bloedvaatjes die de wrat voorzien van voeding. Door de druk van het lopen ontstaat er vaak een laagje eelt op de wrat, dit kan erg pijnlijk zijn.
Vaak gaan wratten weer weg, meestal binnen twee jaar. Ze verdwijnen echter niet altijd. Een huisarts kan wratten behandelen met vloeibare stikstof, een methode waarbij de wrat wordt bevroren. Door het bevriezen kan een brandblaar ontstaan, wat erg pijnlijk is en napijn kan veroorzaken. Er zijn meestal zijn meerdere behandelingen nodig.
VoetZorg Stadskanaal behandelt wratten met een HTC wrattenpen, een behandelingsmethode die aanzienlijk minder pijnlijk is dan de stikstofmethode. De methode is daarom ook zeker geschikt voor wratbehandeling bij kinderen. De HTC wrattenpen (High Temperature Cauter) is een pen met een gloeistaafje om de voetwrat aan te stippen. Met het aanstippen wordt het wratweefsel weggebrand. Het dode wratweefsel wordt door de pedicure verwijderd. In de meeste gevallen is drie keer aanstippen voldoende. Er moet telkens drie a vier dagen tussen de behandelingen zitten.
De voordelen van deze behandeling zijn dat het echt werkt en dat de cliƫnt direct na de behandeling weer normaal kan lopen en schoenen kan dragen. Dit in tegenstelling tot het bevriezen van de wrat met stikstof, dat nog langdurig napijn kan veroorzaken..