WRATBEHANDELING
Wratten worden veroorzaakt door een virus. Wratten kunnen op elke plek op de voet ontstaan. Meestal zijn ze te vinden onder de voet. Wratten zijn erg besmettelijk, vooral wanneer een wrat kapot is gekrabd. Knip, snijd of peuter daarom nooit zelf aan wratten!
Een wrat ziet er bloemkoolachtig uit en is te herkennen aan kleine zwarte stipjes in de bloemkoolachtige structuur. Deze stipjes zijn kleine bloedvaatjes die de wrat voorzien van voeding. Door de druk van het lopen ontstaat er vaak een laagje eelt op de wrat, dit kan erg pijnlijk zijn.
Vaak gaan wratten weer weg, meestal binnen twee jaar. Ze verdwijnen echter niet altijd. Een huisarts kan wratten behandelen met vloeibare stikstof, een methode waarbij de wrat wordt bevroren. Door het bevriezen kan een brandblaar ontstaan, wat erg pijnlijk is en napijn kan veroorzaken. Er zijn meestal zijn meerdere behandelingen nodig.
VoetZorg Stadskanaal behandelt wratten met een HTC wrattenpen, een behandelingsmethode die aanzienlijk minder pijnlijk is dan de stikstofmethode. De methode is daarom ook zeker geschikt voor wratbehandeling bij kinderen. De HTC wrattenpen (High Temperature Cauter) is een pen met een gloeistaafje om de voetwrat aan te stippen. Met het aanstippen wordt het wratweefsel weggebrand. Het dode wratweefsel wordt door de pedicure verwijderd. In de meeste gevallen is drie keer aanstippen voldoende. Er moet telkens drie a vier dagen tussen de behandelingen zitten.
De voordelen van deze behandeling zijn dat het echt werkt en dat de cliƫnt direct na de behandeling weer normaal kan lopen en schoenen kan dragen. Dit in tegenstelling tot het bevriezen van de wrat met stikstof, dat nog langdurig napijn kan veroorzaken..

